Vliv stravy, cvičení a mikrobiomu na mozek a spánek
Nová studie Washington State University odhaluje propojení střevních bakterií a regulace spánku
Obsah této stránky je strojově generovaný pomocí pokročilých systémů umělé inteligence (AI). Neprošel redakčním zpracováním a může obsahovat chyby nebo nepřesnosti.
Co se děje?
Nová studie z Washington State University naznačuje, že peptidoglykany produkované střevními bakteriemi mohou pronikat do mozku a ovlivňovat jeho funkce spojené se spánkem, což propojuje střevní mikrobiom s regulací spánkových procesů [5].
Dřívější výzkumy ukázaly, že střevní mikroflóra je klíčová pro imunitu, trávení a náladu; pravidelné aerobní i silové cvičení zvyšuje rozmanitost a prospěšnost mikrobiomu, ale tento efekt je vratný po návratu k sedavému životnímu stylu a příliš intenzivní trénink bez regenerace může mikrobiom poškodit [1].
Strava výrazně ovlivňuje složení mikrobiomu: colové nápoje a některé druhy zeleniny mohou snižovat množství prospěšných bakterií, ultrazpracovaná jídla napomáhají jejich úbytku a některá probiotika mohou u citlivých jedinců vyvolat příznaky jako "mozková mlha"; tyto změny mají dopady na imunitu, dlouhověkost i kognitivní funkce [2][3].
Dále výzkum z Duke University popisuje mechanismus, kterým střevní bakterie ovlivňují pocit sytosti prostřednictvím signálů do mozku, čímž mikrobiom zasahuje i do regulace hladu a možných kognitivních funkcí; nové výsledky o spánku rozšiřují tento obraz o vliv mikrobiomu na základní mozkové procesy [4][5].
Zdroje:
Nová studie Washington State University odhaluje propojení střevních bakterií a regulace spánku
Dříve jsme psali...
Vědci z Duke University objevili mechanismus vnímání střevních bakterií mozkem
Molekulární biolog Petr Ryšávka odhaluje, jak strava ovlivňuje střevní mikrobiom a zdraví.
Mikrobiolog Petr Ryšávka rozebírá vliv potravin na střevní mikrobiom v podcastu HN
Vědci z Illinois a Turku zkoumali vliv cvičení na střevní mikroflóru
Kvíz: Vliv střevního mikrobiomu na spánek a mozek
Strojově generováno
Veškerý obsah této stránky je strojově generovaný pomocí pokročilých systémů umělé inteligence (AI). Neprošel redakčním zpracováním a může obsahovat chyby nebo nepřesnosti. Je určen pro získání rychlého přehledu a orientace. Ověřené informace naleznete v původních článcích Hospodářských novin, které jsou uvedené v odkazech u jednotlivých témat.
Poslední aktualizace: 26. 11. 2025 12:50:32