Vliv stravy, cvičení a mikrobiomu na mozek a spánek

Nová studie Washington State University odhaluje propojení střevních bakterií a regulace spánku

Mizící téma o životním stylu a undefined

Obsah této stránky je strojově generovaný pomocí pokročilých systémů umělé inteligence (AI). Neprošel redakčním zpracováním a může obsahovat chyby nebo nepřesnosti.

2 minuty čtení
Co se děje?

Nová studie z Washington State University naznačuje, že peptidoglykany produkované střevními bakteriemi mohou pronikat do mozku a ovlivňovat jeho funkce spojené se spánkem, což propojuje střevní mikrobiom s regulací spánkových procesů [5].

Dřívější výzkumy ukázaly, že střevní mikroflóra je klíčová pro imunitu, trávení a náladu; pravidelné aerobní i silové cvičení zvyšuje rozmanitost a prospěšnost mikrobiomu, ale tento efekt je vratný po návratu k sedavému životnímu stylu a příliš intenzivní trénink bez regenerace může mikrobiom poškodit [1].

Strava výrazně ovlivňuje složení mikrobiomu: colové nápoje a některé druhy zeleniny mohou snižovat množství prospěšných bakterií, ultrazpracovaná jídla napomáhají jejich úbytku a některá probiotika mohou u citlivých jedinců vyvolat příznaky jako "mozková mlha"; tyto změny mají dopady na imunitu, dlouhověkost i kognitivní funkce [2][3].

Dále výzkum z Duke University popisuje mechanismus, kterým střevní bakterie ovlivňují pocit sytosti prostřednictvím signálů do mozku, čímž mikrobiom zasahuje i do regulace hladu a možných kognitivních funkcí; nové výsledky o spánku rozšiřují tento obraz o vliv mikrobiomu na základní mozkové procesy [4][5].

Zdroje:

  1. Ospalost? Roli nehraje jen hlava. Nová studie ukazuje, jak důležité jsou bakterie v břiše

  2. Chcete mít zdravá střeva? Jděte běhat, jezdit na kole a zvedat činky

  3. Mikrobiom jako motor dlouhověkosti. Jeden druh potravin ho cíleně ničí, pomoci nemusí ani probiotika

  4. Některá probiotika mohou vyvolat mozkovou mlhu. Jak vybrat ta správná a které potraviny způsobují genocidu střevních bakterií?

  5. Proč se obézní lidé cítí sytí, až když snědí víc, než je třeba? Odpovědět může nově objevený "šestý smysl"

Nejnovější
Nová studie Washington State University odhaluje propojení střevních bakterií a regulace spánku
31. 10. 2025: Výzkum na myších ukázal, že peptidoglykany ze střevních bakterií pronikají do mozku a ovlivňují jeho činnost související se spánkem.
Kontext
Dříve jsme psali...
Vědci z Duke University objevili mechanismus vnímání střevních bakterií mozkem
Vědci popsali mechanismus, kterým střevní bakterie ovlivňují pocit sytosti prostřednictvím signálu do mozku.  Jak funguje naše sytost?
Molekulární biolog Petr Ryšávka odhaluje, jak strava ovlivňuje střevní mikrobiom a zdraví.
Některá probiotika mohou způsobit mozkovou mlhu a ultrazpracované potraviny ničí střevní bakterie, což má zásadní dopad na imunitu i zdraví.  Jak vybrat probiotika
Mikrobiolog Petr Ryšávka rozebírá vliv potravin na střevní mikrobiom v podcastu HN
Colové nápoje a některé druhy zeleniny mohou výrazně ničit prospěšné střevní bakterie, což ovlivňuje zdraví i dlouhověkost.  Pravda o colových nápojích
Vědci z Illinois a Turku zkoumali vliv cvičení na střevní mikroflóru
Pravidelné aerobní i silové cvičení zvyšuje rozmanitost a prospěšnost střevní mikroflóry, ale efekt je vratný po návratu k sedavému životnímu stylu.  Tipy pro zdravá střeva
Otestujte se
Kvíz: Vliv střevního mikrobiomu na spánek a mozek

Strojově generováno

Veškerý obsah této stránky je strojově generovaný pomocí pokročilých systémů umělé inteligence (AI). Neprošel redakčním zpracováním a může obsahovat chyby nebo nepřesnosti. Je určen pro získání rychlého přehledu a orientace. Ověřené informace naleznete v původních článcích Hospodářských novin, které jsou uvedené v odkazech u jednotlivých témat.

Poslední aktualizace: 26. 11. 2025 13:03:42