Xavier Carchenilla v hotelu Fairmont

Francouzský cukrář Xavier Carchenilla vede tým v hotelu Fairmont v Praze.

Uzavřené téma o životním stylu a lidech

Obsah této stránky je strojově generovaný pomocí pokročilých systémů umělé inteligence (AI). Neprošel redakčním zpracováním a může obsahovat chyby nebo nepřesnosti.

2 minuty čtení
Co se děje?

Xavier Carchenilla je šéfcukrářem hotelu Fairmont v Praze. Vede tým pěti cukrářů a devíti studentů, přičemž v dezertech propojuje tradiční francouzské receptury s novými technikami. Klade důraz na vizuální atraktivitu i chuť. Do Česka přišel před dvanácti lety a má zkušenosti z michelinských restaurací v Paříži a na Novém Zélandu.

Zdroje:

    Nejnovější
    Francouzský cukrář Xavier Carchenilla vede tým v hotelu Fairmont v Praze.
    13. 6. 2025: Xavier Carchenilla kombinuje tradiční francouzské cukrářské postupy s moderními technikami a vede tým cukrářů v prestižním pražském hotelu.
    Řeklo se...
    Přehled citací
    1 Vysoký dopad
    13. června 2025
    Celá cukrařina je ta největší výzva! Prostě nesmíte udělat chybu, ty se v cukrařině neodpouští.
    2 Střední dopad
    13. června 2025
    Dezerty musí být atraktivní na první pohled, barevné, i proto používáme jedlé květy, a ne třeba krásné živé květiny, které ale nemůžete jíst a ještě jsou plné pesticidů – to na dortu opravdu nechcete,
    3 Střední dopad
    13. června 2025
    Nic tady pro mě není víc než Fairmont
    Kontext
    Dříve jsme psali...
    Události
    Co a kdy?
    Řeklo se...
    Přehled citací
    Xavier Carchenilla
    Xavier Carchenilla
    šéfcukrář

    "Dezerty musí být atraktivní na první pohled, barevné, i proto používáme jedlé květy, a ne třeba krásné živé květiny, které ale nemůžete jíst a ještě jsou plné pesticidů – to na dortu opravdu nechcete"

    Xavier Carchenilla
    Xavier Carchenilla
    šéfcukrář

    "Přidal jsem čokoládový krém namísto klasického karamelu a díky tomu je teď větrník méně sladký. Trochu si s tím hraju, molekulární fine dinning je na mě ale už moc. Mám rád jednodušší zákusky ke kávě, třeba ten větrník nebo špičku."

    Xavier Carchenilla
    Xavier Carchenilla
    šéfcukrář

    "Bylo nás tam třicet cukrářů, neuvěřitelná škola a moc rád na to vzpomínám. Jako asi každý cukrář jsem měl ale sen jednou pracovat v Paříži, tak jsme se tam vydali. Vzali mě do tradiční francouzské boulangerie Éric Kayser, hodně oblíbené, kde už tehdy každé odpoledne po práci stáli zákazníci frontu až za roh. Teď už mají víc než dvacet poboček a stále patří mezi ty nejpopulárnější."

    Xavier Carchenilla
    Xavier Carchenilla
    šéfcukrář

    "Když jsem se dozvěděl, že se bude otevírat Fairmont a hledají cukráře, tak jsem se přihlásil a jsem šťastný, že to vyšlo. Nic tady pro mě není víc než Fairmont"

    Xavier Carchenilla
    Xavier Carchenilla
    šéfcukrář

    "Celá cukrařina je ta největší výzva! Prostě nesmíte udělat chybu, ty se v cukrařině neodpouští."

    Otestujte se
    Kvíz: Xavier Carchenilla — šéfcukrář Fairmontu v Praze

    Strojově generováno

    Veškerý obsah této stránky je strojově generovaný pomocí pokročilých systémů umělé inteligence (AI). Neprošel redakčním zpracováním a může obsahovat chyby nebo nepřesnosti. Je určen pro získání rychlého přehledu a orientace. Ověřené informace naleznete v původních článcích Hospodářských novin, které jsou uvedené v odkazech u jednotlivých témat.

    Poslední aktualizace: 3. 10. 2025 7:46:46